وبلاگ

توضیح وبلاگ من

علامه مصباح: براي فعاليت‌هاي فرهنگي بايد نگاه کلان و برنامه‌ درازمدت داشته باشيم

 
تاریخ: 17-08-95
نویسنده: سیده زهرا شمسی

علامه مصباح: براي فعاليت‌هاي فرهنگي بايد نگاه کلان و برنامه‌ درازمدت داشته باشيم

 

عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با بيان اين‌که کار علمي و تحقيقاتي کامل، امري اساسي و قدم اول براي پانهادن در مسير معرفي اسلام است، افزود: در ترويج مسائل اسلام -از جمله مسائل مربوط به زن و خانواده- بايد مشکلات را در سطح کلان ببينيم و طرح جامعي را تدوين کرده، سپس ببينيم که در کجاي طرح قرار داريم، و بايد در کدام قسمت از اين طرح عظيم فعاليت کنيم.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني آثار حضرت آيت الله مصباح يزدي، رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) در ديدار با جمعي از بانوان و اساتيد حوزه و دانشگاه با اشاره به دعاي امام سجاد (ع) و شکر ايشان به خاطر زندگي در دوران اسلام، خاطر نشان کرد: ما نيز بايد خدا را شاکر باشيم که در زماني زندگي مي‌کنيم که نظامي در اين کشور برقرار شده که بر اساس اسلام پي ريزي شده و در رأس آن نيز يک شخصيت روحاني جامع الشرايط حضور دارد.

آيت الله محمد تقي مصباح يزدي با اشاره به اين‌که موضوع زن در اسلام مسئله جديدي نيست و قرن هاست درباره آن سخن گفته شده است، ادامه داد: مي‌توان گفت سابقه اين بحث به زمان رسول خدا (ص) مي‌رسد؛ در آن زمان نيز زنان به صورت فردي و گروهي خدمت رسول خدا (ص) مي‌رسيدند و سئوالات و آراي خود را در اين باره مطرح مي‌کردند.

وي با اشاره به اين‌که مسائل مربوط به زنان و مخصوصاً مسائلي که تصميم گيري در آنها به دست مردان نهاده شده است، همواره مطرح و مورد بحث بوده است، ادامه داد: مخصوصاً جرياني که بعد از رنسانس در مغرب زمين به‌وجود آمد نيز در طرح چنين مسائلي تأثير گذار بود که امروز اين روند به اوج خود رسيده است، و افرادي با تلاش‌هاي زيادي علاوه بر برهنگي جسمي به دنبال برهنگي اخلاقي زنان هستند، و همين امر نيز به بهانه اي تبديل شده است که شياطين عليه نظام اسلامي تبليغات وسيع انجام داده و بر آن فشار بياورند.

عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با بيان اين‌که هر چند در زمينه مسائل زن و خانواده در اسلام کارهايي صورت گرفته، اما کافي نبوده است، ادامه داد: کاري علمي که جامع بوده، همه شبهات مربوط به آن را پاسخ داده، و بتواند در محافل علمي دانشگاهي و حتي رسانه اي عرضه شود و در دسترس عموم قرار گيرد، هنوز انجام نشده است.

وي با بيان اين‌که هنوز در بسياري از مسائل اسلامي کار علمي کافي انجام نشده است،‌ ادامه داد: به عنوان نمونه در خصوص مسئله ولايت‌فقيه که عمود خيمه اسلام و اساس نظام اسلامي است نيز، آن چنان که بايد کار نشده و ابعاد مختلف آن تحقيق نشده و شبهات آن پاسخ داده نشده است؛ به همين دليل در بين سياستمداران کسي را نمي شناسم که ولايت‌فقيه را – همانگونه که امام فرموده بود –فهميده و قبول کرده باشد؛ بلکه برخي آن را فقط وسيله اي براي جلب افکار مردم و جذب مؤمنين مي‌دانند، ولي در عمل به آن پاي‌بند نيستند!

علامه مصباح افزود: هم چنين در مسائل اقتصادي اسلام نيز کار کافي صورت نگرفته است؛ در حالي که امروز در پيشرفته ترين کشورهاي جهان، ورشکستگي‌ها به خاطر نظام اقتصادي ربوي شدت گرفته، قشرهايي رسما ورشکست شده اند، و روز به روز آمار فقرا و بيکاران افزايش مي‌يابد؛ و با وجود اين‌که قرار شد در نظام اسلامي، نظام بانکداري ربوي نباشد، اما در عمل نظامي ربوي است و بسياري از اقتصاددانان حتي اگر اسلام و قانون اسلامي را قبول داشته باشند، ته دلشان اين است که اداره کشور بدون بانکداري ربوي ميسر نيست!

وي با اشاره به اين‌که قدم اول براي کار در زمينه مسائل اسلامي، و به خصوص مسائل مربوط به زن و خانواده، کار تحقيقي و علمي وسيع و تربيت نيروي کافي براي پاسخ به شبهات در اين زمينه است؛ ادامه داد: چرا که کار زماني ثمر خواهد داد که معرفت ما نسبت به کل مسئله و شبهات مطرح شده پيرامون آن کامل باشد.

آيت الله مصباح يزدي با اشاره به خاطره اي از سخنراني خود براي دانشجويان در آرژانتين، اظهار داشت: بنده تنها کليات نظر اسلام درباره مسئله زن را بيان کردم و بسيار مورد پسند حاضران واقع شد؛ در واقع تشنگان اين معارف در سراسر دنيا، فراوان هستند، اما ما هنوز تعداد افرادي که بتوانند نيازهايمان را در داخل نيز رفع کنند، نداريم!

عضو جامعه مدرسين با اشاره به اين‌که علاوه بر کار در زمينه علمي و تربيت نيرو، بايد وضعيت موجود کشور خود را منصفانه سنجيد، مشکلات و کمبودهاي مسائل خانواده را شناخت، و منشأ آن را دريافت، افزود: در اين زمينه نيز نه بايد سياه نمايي کرده و نااميدانه رفتار کرد، و نه اين‌که واقعيات را رها کرد و چشم را بر آن‌ها بست؛ بلکه بايد واقعيات را شناخت و اميدوارانه براي حل مشکلات قدم برداشت؛ بايد ريشه يابي شود و مشخص شود چه ميزان از اين مشکلات ناشي از ميراث طاغوت، چه ميزان مربوط به دشمنان خارجي و مزدوران داخلي، و چه ميزان مربوط به عدم شناخت و اعتقاد کافي است، و سپس اقدام کرد.

وي با اشاره به نمونه اي اظهار داشت: امروز در دانشگاه‌هاي ما برخي تفکرات انحرافي ترويج مي‌شود و چه بسا ترويج کنندگان آن نيز تعمد و قصد سوئي نداشته باشند، اما نگاهشان اشتباه است و آن را ترويج مي‌کنند؛ چه رسد به کساني که دشمن و مزدور هستند؛ لذا واقعيت‌هاي جامعه بايد بررسي شده و منشأ اين انحرافات مشخص شود.

آيت الله مصباح يزدي با اشاره به اين‌که بحث‌ها و تحقيقات علمي، لازم است اما کافي نيست، ادامه داد: مخصوصاً اگر سياستمداران و سياستگذاران و مسئولين کشور کساني باشند که نگاه دقيقي به اسلام نداشته باشند، و مثلا احکام اسلام را تاريخ مصرف گذشته و مربوط به 1400 سال پيش بدانند!

وي با اشاره به اين‌که تربيت نيرو، شناخت کامل مسائل مربوط به اسلام، ترويج آن، و پاسخگويي به شبهات واجب کفايي است و افرادي که توان و ظرفيت دارند بايد آن را در اين مسير به کار گيرند؛ انجام هر واجبي را مشروط به قدرت دانست، و بودجه را يکي از شرايط انجام اين واجب برشمرد و حمايت دولت را در اين امر دخيل دانست.

آيت الله مصباح يزدي افزود: برخي وقتي دشواري مسير و وضعيت جامعه را مي‌بينند، زود نااميد مي‌شوند، و از سوي ديگر برخي نيز تصور مي‌کنند که خودشان مي‌توانند به تنهايي همه چيز را عوض کرده و بهبود ببخشند، که هر دو اشتباه است؛ بلکه بايد واقع بينانه – و نه کوته بينانه – و در عين حال اميدوارانه، وظايف را شناخت و بر اساس اولويت‌ها به آن‌ها پرداخت؛ و طبيعي است که براي قشر فرهيخته جامعه، اولويت با کارهاي علمي و تحقيقاتي است.

وي با اشاره به اين‌که کار علمي و تحقيقاتي کامل، امري اساسي و قدم اول براي پانهادن در اين مسير است، افزود: در ترويج مسائل اسلام از جمله مسائل مربوط به زن و خانواده، بايد مشکلات را در سطح کلان ببينيم و طرح جامعي را تدوين کرده، سپس ببينيم که در کجاي طرح قرار داريم و بايد در کدام قسمت از اين طرح عظيم فعاليت کنيم.

آيت الله مصباح با اشاره به کمبود نيروي انساني براي معرفي اسلام افزود: اگر کار درستي انجام شود، مي‌تواند منشأ خدمات و برکات بسياري در داخل و خارج شود، چنان‌که برخي منونايت‌ها چند سالي به صورت مرتب به ايران آمده و با اسلام و ايران آشنا شدند، و همين افراد وقتي به کشور خودشان برگشتند، مدافع اسلام و ايران شدند و مي‌توانند تأثيرات خوبي بر عليه تبليغات منفي و دروغين غرب عليه ايران داشته باشند.

عضو جامعه مدرسين با بيان اين نکته ‌که هيچ پيامبر و امامي (ع) نبوده است که همه مشکلات را رفع کرده باشد،‌ افزود: بايد داراي برنامه‌هاي ميان مدت و بلند مدتي باشيم و دائم آن را ارزيابي کرده و ببينيم در کجاي مسير قرار داريم، و با توسل به اهل بيت (ع) و امام عصر (عج)، به اندازه اي که از عهده مان بر مي‌آيد، تلاش و فعاليت کنيم.

 

 


فرم در حال بارگذاری ...

« علامه مصباح: در نظام اسلامی فرهنگ اصل، و بقیه امور فرع هستندمنبری‌های ممنوع التصویر/ حذف از آنتن، رویه مجازات‌ منتقدین سازمان باقی می‌ماند؟ »
 
مداحی های محرم